Cum să conserve acasă fructe și legume

Zavařené ovoce ve sklenici.

<![endif]-->

Conservele făcute în casă unesc generațiile. Ea aduce în casă momente de arome și gusturi delicioase și prelungește durata de valabilitate a fructelor de sezon, care sunt utile în sezonul rece. Pregătește-te pentru iarnă! Prelucrați-vă fructele și legumele în exces și profitați la maximum de recolta din grădină, astfel încât nici măcar o bucată să nu se irosească.


Conținutul articolului:

Începeți astăzi să puneți în conserve fructe și legume

Oricine poate face conserve acasă. Nu aveți nevoie de echipamente scumpe sau de multă experiență. Este suficient să țineți cont de procedurile de bază și, bineînțeles, de borcane de bună calitate. Un termometru pentru a măsura temperatura lichidelor fierte este, de asemenea, util pentru conservarea alimentelor șio pereche de clești pentru scoaterea borcanelor fierbinți va fi un instrument util.

În primul rând, gândiți-vă la ce fel de conservare veți face. Printre cele mai populare tehnici se numără jarul:

  • în cuptor,
  • în cuptorul cu microunde,
  • într-o oală clasică,
  • într-o oală sub presiune,
  • în mașina de spălat vase.

Câteva sfaturi înainte de a începe să conservezi

Asigurați-vă că borcanele sunt curate și nu sunt deteriorate. Fierbeți-le înainte de a le folosi. Acest lucru va reduce riscul apariției bacteriilor, care se află cel mai adesea în spatele mucegaiului. Adesea se uită că și polonicele, lingurile și bolurile pe care le veți folosi pentru lucru trebuie fierte .

Zavařená rajčata a okurky.

Un borcan de gem plin de castraveți va fi cu siguranță util iarna.

 

În timpul gătitului și al coacerii, suntem adesea tentați. Gustăm o dată, de două sau chiar de trei ori. Atunci când conservați, respectați reguli stricte - lingura trebuie să fie perfect curată. Nu o mai folosiți niciodată până nu o curățați corespunzător. Chiar dacă sunteți sănătoși, saliva poate conține substanțe care pot duce la apariția mucegaiului. Așadar, încercați să evitați acest lucru.

Cantitatea potrivită de amestec într-un borcan pentru conservare este absolut esențială, chiar dacă poate părea banală la prima vedere. Borcanele insuficient umplute și excesul de oxigen vor cauza deteriorareaîn timp ce umplerea excesivă a borcanului poate cauza scurgerea alimentelor conservate. Așadar, respectați regula încercată și testată: umpleți borcanul până la o jumătate de centimetru până la doi centimetri de margine.

Zavařovací sklenice různých velikostí.

Fructele gătite sunt sănătoase și vor fi delicioase la fiecare prânz.

 

Gătitul în cuptor

Borcanele pot fi sterilizate în cuptoare electrice, cu gaz sau cu aer cald. Preîncălzirea corespunzătoare este importantă și trebuie să fie între 200-200 °C. Apoi, stivuiți borcanele pe tavă, lăsând un spațiu de aproximativ un centimetru între ele. Acest lucru va împiedica crăparea lor. Așezați tava de copt în partea de jos a cuptorului și turnați apă caldă pe ea până la o înălțime de 1,5-3,5 cm.

Timpul de conservare variază. În general, borcanele mai mari sunt sterilizate timp de 10-13 minute, în timp ce borcanele mai mici sunt sterilizate timp de 5-8 minute. Dacă nu sunteți sigur, puneți mai întâi la borcan un borcan. Ajustați următorii pași în funcție de rezultat.

Gătiți în cuptorul cu microunde

O altă opțiune este să folosiți cuptorul cu microunde. Turnați soluția de zahăr peste borcanul cu fructe sau legume și asigurați-vă că există un spațiu de cel puțin doi centimetri între capac și gem. Timpul de conservare depinde de duritatea fructelor, de puterea cuptorului cu microunde și de numărul de borcane. Alocați în medie 5 minute pentru fiecare borcan.

La ce trebuie să fii atent când conservi într-un vas clasic

Puteți începe să conservați pe un aragaz cu gaz, pe o plită ceramică sau pe o plită cu inducție. Tapetați vasul cu un prosop de ceai pentru a împiedica conservele să se atingă între ele și să se spargă. După ce ați adăugat borcanele, adăugați apă caldă până la aproximativ jumătate din înălțimea lor. Creșteți temperatura apei la o temperatură cuprinsă între 80 și 90 °C și mențineți-o timp de aproximativ 30 de minute. Nu așezați niciodată borcanele pe un covoraș rece, pentru că se pot sparge.

Zavařování okurek v klasickém hrnci

Fierberea castraveților într-o oală clasică.

 

Oala de gătit va face munca mai ușoară

Dacă vreți să faceți procesul de conservare cât mai ușor posibil, apelați la un vas de conservare. Acesta este sigur de manevrat și veți fi siguri că rezultatul va merita. Oala poate conține borcane de până la 14 litri și face ca procesul de conservare să fie foarte simplu.

De îndată ce puneți borcanele în oala sub presiune, turnați apa și urmăriți termometrul încorporat. Apoi, așteptați rezultatul. Singurul dezavantaj al unei oale sub presiune este spațiul de depozitare. Pe de altă parte, este ușor de transportat și puteți conserva aproape oriunde aveți acces la electricitate.

Ce zici de folosirea mașinii de spălat vase?

Conservarea în mașina de spălat vase este adesea menționată ca o opțiune. Temperatura trebuie să fie între 70-80 °C. Dacă aparatul dvs. nu oferă opțiunea de a regla temperatura, este mai bine să evitați această metodă.

Puneți borcanele cu conservele în mașina de spălat vase, cu capacul drept în sus. Dacă aveți diferite mărimi, puneți bucățile mai mici în coșul de sus. Asigurați-vă că nu există alte vase sau capsule în mașina de spălat vase. Setați temperatura și porniți mașina de spălat vase. Apoi, stivuiți borcanele, cu capacul în jos, pe un prosop de vase uscat și lăsați-le să se răcească.

Chiar și capacul borcanului joacă un rol important.

Oricare ar fi tehnica de conservare pe care o alegeți, nu puteți merge mai departe fără un capac. Puteți alege între variantele clasice cu capac cu șurub și omnia. Capacul cu șurub este un clasic, al cărui avantaj incontestabil este ușurința de utilizare și siguranța pentru sănătate. Încălziți capacul în apă caldă, îl puneți pe gâtul borcanului și îl înșurubați. La final, întoarceți borcanul.

Capacul Omnia are nevoie de un partener - un cap de borcan. După ce ați încălzit capacul în apă fierbinte, puneți-l pe capul borcanului și apăsați cu mâna până când ajunge la opritor. Apoi scoateți capul și întoarceți borcanul.

Zavařovací sklenice s víčky

Capacele de conserve sunt o componentă indispensabilă.

 

Sezonul de conservare este în plină desfășurare

Păstrați-vă fructele și legumele proaspete până în lunile de iarnă. Gătitul și prepararea gemurilor de casă reprezintă o soluție ușoară. Alegeți dintr-o gamă largă de borcane, capace și componentele necesare pentru o conservare ușoară.

creat13.10.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul