Cum să tratăm mobilierul de grădină din lemn astfel încât să dureze mult timp

jak ošetřit dřevěný nábytek

<![endif]-->

Nu subestimați valoarea tratării mobilierului de grădină din lemn, a accesoriilor sau chiar a unei gropi de nisip din lemn pentru copii. O veți păstra în stare excelentă pentru mulți ani de acum încolo. În plus, întreținerea nu este mare lucru dacă știi cum să o faci. Iar după ce veți citi acest articol, veți ști deja. nu subestimați tratamentul mobilierului de grădină din lemn, merită. O vei păstra în formă excelentă pentru mulți ani de acum încolo. În plus, întreținerea nu este o știință a rachetelor atunci când știi cum să o faci. Iar după ce veți citi acest articol, veți ști deja.


De ce este atât de importantă întreținerea mobilierului de grădină?

Spre deosebire de masa din sufragerie sau de fotoliile din camera de zi, mobilierul de grădină este expus la intemperii. Razele UV, ploaia, diferențele de temperatură - niciuna dintre acestea nu este bună pentru lemn. Deși esențele exotice sunt mai durabile decât pinul, molidul sau stejarul și nu necesită îngrijirepentru a le prelungi durata de viață, dar au nevoie și de o intervenție cel puțin minimă pentru a-și menține aspectul frumos.

 

Udržování dřevěného nábytku

Înainte de a începe...

Cunoașterea proprietăților materialului reprezintă baza pentru determinarea tratamentului corect pentru mobilierul de grădină. Pe lângă faptul că trebuie să cunoașteți originea lemnului (domestic sau exotic), trebuie să știți dacă este moale sau tare și dacă are vreun finisaj.

  • Lemnul lăcuit nu are nevoie de multă îngrijire. Este bine protejat, iar murdăria poate fi îndepărtată cu o soluție de detergent. Orice deteriorare minoră, însă, înseamnă un nou lac de ansamblu.
  • Lemnul ceruit este foarte sensibil, chiar și apa de ploaie stagnantă va produce o pată greu de îndepărtat. Necesită o întreținere intensivă, așa că nu veți întâlni foarte des acest finisaj.
  • Lemnul uns este bine etanșat împotriva uscării și a umezelii, dar cu o eficacitate limitată. Protecția permanentă este garantată prin reumplerea cu ulei de cel puțin două ori pe an.
  • Lemnullăcuit are proprietăți similare cu cele ale lemnului uns cu ulei, iar lacul pigmentat protejează, de asemenea, împotriva radiațiilor UV și poate acoperi murdăria care altfel nu ar putea fi îndepărtată.
  • Lemnul netratat nu are o durată de viață lungă, cu excepția lemnului exotic. Lemnul de rășinoase domestic necesită direct unul dintre tratamentele de suprafață de mai sus.

 

Tratamentul pas cu pas al mobilierului de grădină

Aici ajungem la partea principală, care poate fi împărțită în faze individuale. Să fim clari.

 

Înainte de prima utilizare

Dacă ați cumpărat mobilier care a fost tratat în vreun fel, ați câștigat. Tot ce trebuie să faceți este să o ștergeți ușor de praf. În cazul lemnelor subtropicale, puteți (dar nu este obligatoriu) să vopsiți mobila cu un ulei adecvat pentru a spori și menține aspectul natural. Uleiul de tec este ideal, deoarece pătrunde adânc în structura lemnului exotic de esență tare.

În cazul în care noul mobilier de grădină este fabricat din lemn de casă fără finisaj, este necesară următoarea procedură:

  1. Îndepărtarea tuturor murdăriilor sau a grăsimilor.
  2. Șlefuire ușoară cu șmirghel.
  3. Acoperire cu un agent de prevenire a insectelor, a mucegaiului și a ciupercilor.
  4. Tratarea cu un strat de protecție. Puteți alege dintre opțiunile de mai sus, ale căror avantaje și dezavantaje le cunoașteți deja. Pentru a vă ajuta să vă decideți, iată alte câteva sfaturi:
  • Lacul creează un strat uniform pe mobilă, care o protejează foarte bine, dar în același timp separă utilizatorul de lemn.
  • Ceara conferă lemnului un aspect natural, dar nu va rezista la temperaturi ridicate.
  • Uleiul se absoarbe încet, așa că lăsați mobila să se usuce foarte mult timp. Este potrivit în special pentru esențe de lemn mai dure, cum ar fi fagul, nucul, arinul sau arțarul.
  • Lazura este în general considerată cea mai bună protecție posibilă pentru mobilierul de grădină și este potrivită pentru lemnul moale - brad, molid, pin și tei.

 

Broušení dřeva

 

Întreținere regulată

Acest lucru ar trebui să aibă loc de cel puțin două ori pe an, înainte și după sezon.

  • Trebuie doar să curățațimobila lăcuită și cerată cu o cârpă umedă. Cu toate acestea, dacă găsiți o crăpătură în stratul de protecție, este necesară o renovare pentru a împiedica apa să pătrundă în lemn prin crăpătură.
  • Mobilierul din lemn de esență tare de uz casnic are nevoie de o baie de ulei. Ce ulei să folosiți pentru mobila de grădină? Numai ulei natural conceput în acest scop. Vă recomandăm să ungeți mobilierul cu ulei chiar și în timpul sezonului. Murdăria și praful sunt ușor de îndepărtat de pe lemnul uns cu ulei cu o soluție de detergent ușor.
  • Speciile de arbori exotici nu au nevoie de o întreținere specială. Cu toate acestea, dacă le-ați îmbibat pentru început în ulei de tec, se aplică aceeași îngrijire ca și pentru mobilierul din lemn de esență tare de uz casnic.
  • Lazura pe lemnul domestic moale necesită vopsire. Vopseaua veche trebuie șlefuită ușor înainte de a se putea aplica un nou lac. Procedați cu atenție și consecvență pentru a evita petele.

De asemenea, puteți învăța cum să îngrijiți în mod corespunzător alte tipuri de mobilier de grădină, cum ar fi mobilierul de grădină din metal, rattan sau din material textil.

 

Iernarea

Mobilierul de grădină din lemn rezistă mai mult dacă îl depozitați într-un loc uscat și bine ventilat pe timpul iernii. Ideal ar fi într-un garaj sau un garaj acoperit, într-un șopron sau într-o casă de grădină prefabricată. În orice caz, mobilierul trebuie protejat de îngheț și zăpadă, așa că, dacă îl lăsați într-o pergolă peste iarnă, asigurați-vă că folosiți prelate.

 

Krycí fólie na zahradní nábytek

 

Cum să curățați mobilierul de grădină

Am menționat deja că o soluție ușoară de detergent este suficientă pentru a îndepărta praful și murdăria minoră. Pentru o curățare mai temeinică a mobilierului de grădină, folosiți detergenți speciali pentru lemn, dintre care există o gamă largă pe piață. Un astfel de detergent va scăpa și de nuanța cenușie a lemnului.


Combaterea mucegaiului și a ciupercilor

Au apărut pete negre pe mobilă? Nu vă faceți griji, există o soluție și pentru această problemă.

  • Adesea, o utilizare temeinică a unui detergent special pentru lemn va fi de ajutor.
  • În caz contrar, pregătiți o soluție puternică de clor care acționează asupra ciupercilor care scormonesc lemnul.
  • Dacă acest lucru nu ajută, șlefuiți zona afectată până la lemnul sănătos și apoi tratați-o cu un impregnant și un strat protector (a se vedea mai sus).

 

Ochrana dřeva před plísní a houbami

creat04.06.2021
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul