Instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș - ce vă așteaptă?

montáž fotovoltaiky

<![endif]-->

Din ce în ce mai multe gospodării optează pentru energia fotovoltaică. Instalarea este relativ ușoară și nu necesită modificări ample ale clădirii. Este suficient să se facă câteva găuri pentru fixarea componentelor individuale și pentru trecerea cablurilor și să se verifice dacă panourile sunt fixate corect.


Vedeți cum funcționează o astfel de instalație:

Merită să investești în fotovoltaice?

Un sistem fotovoltaic transformă lumina soarelui în energie electrică. Acest lucru vă va reduce costurile cu energia electrică și apa caldă. Obțineți o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, reduceți la minimum utilizarea combustibililor fosili și faceți încă un pas spre un viitor durabil.

Panourile solare pot fi instalate pe aproape toate tipurile de acoperișuri. Înainte de instalare, verificați dacă grinzile acoperișului sunt puternice și stabile, deoarece un panou cântărește aproximativ 20 kg. Această sarcină este perfect sigură pentru un acoperiș în condiții normale. În caz contrar, reparați mai întâi acoperișul înainte de instalare.

Unghiul și orientarea optimă a panourilor solare

Panourile au nevoie de suficientă lumină solară pentru a funcționa corect. Prin urmare, acordați atenție coșurilor și mansardelor care fac umbră. Unghiul în care cad razele soarelui va afecta, de asemenea, performanța sistemului fotovoltaic. Înclinarea optimă este între 20-50°, iar cea mai bună eficiență se obține între 35-45°. În cazul acoperișurilor plate, puteți ajusta cu ușurință unghiul cu ajutorul unor structuri de susținere.

Nu în ultimul rând, orientarea acoperișului față de direcția cardinală joacă, de asemenea, un rol important. În mod ideal, acesta ar trebui să fie orientat spre sud. Dacă este înclinat spre sud-est sau sud-vest, probabil că veți înregistra pierderi de ordinul a câtorva procente. Probabil că nici nu le veți observa. Opusul este cazul acoperișurilor orientate spre vest și est. Aici eficiența scade ceva mai mult, cu până la 20%. Puteți compensa pierderea de randament cu mai multe panouri solare.

solární panely na celé ploše střechy

Profitați la maximum de fiecare spațiu disponibil pe acoperiș

 

La ce să vă așteptați în timpul instalării

Dacă lucrările de construcție sunt omul tău de temut, poți răsufla ușurat. Contați pe un singur lucru, și anume găurirea în perete. Va trebui să faceți găuri în locul unde cablurile de la panourile solare vor merge la panoul electric al casei. Conectați burghiul la instalația de evacuare în timp ce lucrați. Acest lucru va evita formarea prafului.

Metoda specifică de instalare depinde de tipul de acoperiș și de materialul pentru acoperiș. Scoateți temporar țiglele convenționale, înșurubați cârligele în grinzi și puneți țiglele la locul lor inițial. Pentru acoperișurile din șindrilă sau plate, acordați maximă atenție etanșării perforațiilor care servesc la fixarea șinelor de susținere a panourilor solare. Acest lucru se face prin utilizarea de material de etanșare a acoperișului în jurul șuruburilor care fixează benzile de susținere și a cauciucului de etanșare.

Pentru acoperișurile din tablă, instalarea este cea mai ușoară. Atașați șinele de susținere la flanșele acoperișului din tablă și evitați astfel găurirea neplăcută.

Instalarea invertorului și conectarea acestuia

Toate panourile sunt conectate prin cabluri care trec prin acoperiș, de cele mai multe ori în camera de serviciu, în camera boilerului sau în subsol. Tot aici se află și invertorul (convertorul), iar dacă alegeți un sistem fotovoltaic cu stocare în baterii, sub invertor sunt instalate și celulele bateriei.

Pentruun acoperiș de țiglă, cablurile pot fi trecute prin țigla de ventilație, iar pentru alte acoperișuri va trebui să faceți o gaură prin care cablurile sunt introduse în casă. Fiți extrem de precaut atunci când faceți aceste găuri etanșe. De asemenea, puteți trece cablurile de-a lungul fațadei casei.

Întregul sistem este apoi conectat la instalația electrică internă prin intermediul tabloului electric principal al casei.

În cazul în care apare o problemă după ce panourile solare au fost instalate, acestea pot fi demontate temporar și, după reparații, pot fi readuse la locul lor inițial.

Ce componente sunt necesare pentru asamblare

Pentru a instala panouri solare, nu veți avea nevoie doar de un invertor pentru a converti energia electrică produsă și de o baterie pentru a stoca energia electrică produsă.pentru a stoca excesul de energie, ci și elemente de fixare, suporturi pentru acoperiș sau suporturi pentru panouri.

Ce componente fotovoltaice vor fi utile:

  • Profiluri portante - utilizate pentru depășirea punctelor de ancorare pe suport sau pe substructură și conectarea ulterioară a panourilor solare.
  • Suporturi de acoperiș - rezolvă instalarea pe acoperișuri care nu pot fi demontate și creează o deschidere standardizată în care pot fi instalate cu ușurință alte componente ale sistemului solar.
  • Cârlige de acoperiș - utilizate pentru instalarea pe acoperișuri pliate, ancorate în structura fermei acoperișului.
  • Suporturi pentru panourisau cleme sunt elemente din aluminiu utilizate pentru ancorarea panourilor solare la profilele de susținere.
  • Materialul de ancorare - asigură o conexiune calitativă și permanentă a componentelor individuale ale instalațiilor fotovoltaice la structura de susținere, fie că este vorba de grinda de acoperiș sau de acoperiș.
  • Elemente de fixare - piulițe pentru suporturi de profil, șaibe de cauciuc pentru șuruburi combinate, șuruburi pentru suporturi de panouri, șuruburi în T.
  • Componente suplimentare - racorduri, îmbinări, capace de capăt și benzi de cauciuc autoadezive.

Amplasarea panourilor fotovoltaice pe un acoperiș plat

Pentru o performanță eficientă, veți avea nevoie de o structură de sprijin specială pentru a înclina panoul solar la unghiul dorit în cazul unui acoperiș plat. Acesta este cel mai adesea reglat între trei poziții, pe care le folosiți în funcție de perioada anului. Cu o înclinare corectă, puteți profita de intensitatea maximă a luminii solare.

  • Primăvara și toamna, unghiul cel mai ideal este între 40° și 50°.
  • În lunile de vară, vă recomandăm să reglați înclinarea la 35°.
  • În timpul iernii, nu vă fie teamă să alegeți un unghi mai mare de 60°.

solární panely na ploché střeše

Puteți instala panouri fotovoltaice și pe acoperișuri plate

 

Instalare pe acoperiș înclinat

În prezent, panourile fotovoltaice pot fi instalate pe aproape orice acoperiș. Un acoperiș înclinat nu face excepție. În primul rând, trebuie să știți în ce direcție este orientat acoperișul dumneavoastră. Un acoperiș orientat spre sud, cu o înclinație maximă de 25-40°, este considerat ideal.

Pentru acoperișuri înclinate, să ia în considerare obstacolele menționate mai sus sub formă de acoperișferestre sau coșuri de fum, care pot umbri zona și, de asemenea, pot reduce spațiul pe care puteți instala panourile.

Sistemele de fixare sunt cel mai adesea alese în funcție de tipul de material de acoperiș:

  • Pentru acoperișurile din tablă, veți găsi utile consolele și șuruburile combinate.
  • În cazul țiglelor din lut sau beton, se folosește un cârlig de acoperiș.
  • Pentru acoperișurile realizate din tablă ondulată sau trapezoidală, utilizați un șurub combinat cu o șaibă de etanșare.

fotovoltaika pro šikmou střechu

Acoperiș înclinat? Puteți instala panouri solare și pe el

 

Panouri solare pe un acoperiș de tablă - la ce să fii atent?

Pe un acoperiș de tablă se instalează panouri fotovoltaice în mod similar cu un acoperiș de țiglă sau de ardezie. Diferența constă în fixarea șinelor. În timp ce în trecut extensia era fixată la structura inferioară a acoperișului, astăzi este fixată lala tabla trapezoidală sau la țiglă cu ajutorul unor șuruburi în tabla subțire. Pe piață există și sisteme mai noi, în care modulele și extensiile sunt deja combinate.

Nu uitați că acoperișurile metalice sunt foarte ușoare. Prin urmare, grosimea minimă a tablei metalice trebuie să fie de 0,75 mm. Nu trebuie să lipsească o protecție sporită împotriva coroziunii.

Fotovoltaice și acoperiș din eternit

Instalarea panourilor solare pe un acoperiș din eternit este, desigur, posibilă, dar nu este foarte recomandată. Acoperișurile din eternit sunt foarte fragile și se pot fisura în timpul instalării de panouri fotovoltaice. Structura și panourile trebuie să fie montate de pe o platformă, ceea ce face ca întregul proces să fie foarte dificil. Acesta este și motivul pentru care puteți întâlni multe companii care vor renunța la o astfel de lucrare. Cu toate acestea, există aproape întotdeauna o altă soluție. În loc de un acoperiș, puteți instala panouri pe un garaj, un hambar sau chiar un foișor.

Asigurați autosuficiența și economisiți bani

Energia fotovoltaică este o investiție în viitor. Aceasta reduce costurile cu energia și contribuie la protecția mediului. De fapt, vă protejează chiar și acoperișul de expunerea directă la intemperii și alte influențe, astfel încât acoperișul durează mai mult. Deși costul inițial de instalare poate fi mai ridicat, acestea aduc economii semnificative pe termen lung.

Fiți pregătiți pentru instalarea panourilor solare. Obțineți componentele necesare de la un producător de calitate. De la elemente de fixare la penetrări de acoperiș și profile de montare, avem tot ce vă trebuie. Toate produsele sunt rezistente la coroziune și sunt produse cehe din Moravia. Nu veți găsi un raport mai bun între preț, performanță și durabilitate.

creat27.07.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul