Mansardele de acoperiș ca soluție pentru spațiile de mansardă

Střešní vikýř zasazený do střechy domu v dřevěném obložení

<![endif]-->

Elemente arhitecturale inovatoare care lasă lumina naturală să intre în casă și creează priveliști spectaculoase spre cer... Acestea sunt mansardele de acoperiș. O soluție modernă și funcțională care devine din ce în ce mai populară. Pentru spațiul nefolosit din mansardă, oferă potențialul unui spațiu de locuit deosebit.


Să aruncăm o privire mai atentă la mansardele de acoperiș:

Ce este o mansardă de acoperiș și care este prețul său

Este o construcție de acoperiș folosită pentru a mări spațiul de locuit în pod și iluminarea acestuia. Așadar, nu vă lăsați păcăliți. Funcția unei lucarne nu este decorativă, ci de fapt practică. Este adesea citată ca o alternativă la luminatoarele tradiționale, dar există mai multe diferențe între cele două.

Obložený vikýř s designem, který odpovídá celkovému vzhledu střechy

Vicar la construcția casei

 

Prețul ferestrelor de mansardă depinde de mai mulți factori. Depinde de dimensiune, formă, material, complexitatea instalării și locația geografică. Bineînțeles, vorbim despre o sumă mai mare decât cea a luminatoarelor. În cazul unei dimensiuni standard, acest element vă va costa câteva mii. Cu toate acestea, în cazul în care mansarda trebuie adaptată la dimensiunile specifice aleși a condițiilor de construcție, prețul poate crește semnificativ, până la 60.000 de coroane cehe.

Decizie - lucarnă sau luminator?

Avantajul incontestabil al mansardelor este creșterea spațiului de locuit menționată mai sus. Pe de altă parte, este necesar să se țină cont de faptul că, în comparație cu un luminator, în cameră intră mult mai puțină lumină naturală din cauza refracției mai slabe.

Střecha se dvěma střešními okny

Gândiți-vă care este cea mai bună soluție pentru dvs.

 

Dacă începeți construcția pe cont propriu și, mai ales, fără o supraveghere profesională, riscați ca locuința să aibă scurgeri. Prin urmare, este deosebit de important ca numai un profesionist calificat să se implice în construcția mansardei de acoperiș.

Utilizarea ferestrelor de acoperiș și a mansardelor este întotdeauna individuală. În unele cazuri, mansardele sunt mai bune, în altele sunt mai bune luminatoarele. Atunci când vă gândiți, luați în considerare prețul, caracteristicile practice ale ambelor tipuri și avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni:

  Beneficii Dezavantaje
Ferestre de acoperiș
 • soluție mai simplă și mai ieftină
 • o mai bună iluminare interioară
 • ventilație mai ușoară
 • posibilitatea de a combina mai multe luminatoare asigură o iluminare și mai bună a spațiului
 • adesea în spatele supraîncălzirii interiorului
 • poziția înclinată a geamului îi afectează proprietățile izolatoare
 • vedere relativ limitată
 • în cazul unei instalări necorespunzătoare, există riscul de pătrundere a apei dinspre acoperiș
Mansarde de acoperiș
 • mai mult spațiu în detrimentul unei pante mai mici a acoperișului
 • aspectul original
 • iarna nu rămân înzăpezite
 • le puteți deschide chiar și pe timp de ploaie
 • prin poziționarea mansardei se poate crea o fereastră franceză sau o terasă pe acoperiș.
 • Poziția verticală a ferestrei asigură un acces mai ușor în caz de întreținere
 • mai exigente din punct de vedere financiar
 • în cazul unei construcții necorespunzătoare, există riscul de pătrundere a apei
 • sunt necesare mai multe intervenții în structura acoperișului în timpul instalării
 • construcția suplimentară este complicată și costisitoare
 • este important să se asigure ventilația prin intermediul izolației termice

Tipuri de mansarde de acoperiș

Acestea diferă în ceea ce privește designul, dimensiunea, materialul și funcția. Puteți construi o mansardă pe aproape orice casă cu acoperiș înclinat și mansardă și chiar și pe un acoperiș plat.

Moderní střešní vikýř

Mansarda poate fi adaptată la orice tip de acoperiș.

 

La proiectare, vă recomandăm să alegeți cea mai simplă formă posibilă pentru a se integra cât mai natural în arhitectura clădirii. Să aruncăm o privire asupra diferitelor tipuri de mansarde disponibile pe piață.

Mansardă de blat

Mansarda înclinată este unul dintre cele mai des alese tipuri. Acesta se caracterizează prin înclinarea unei părți a învelitorii acoperișului, care este de obicei situată la vârful acoperișului. Depinde de dumneavoastră dacă creați mansarda în același timp cu peretele perimetral al casei sau dacă o mutați în părți mai îndepărtate ale acoperișului.

Mansardă fronton

Elementul caracteristic este forma, care corespunde formei acoperișului cu două ape al casei. Acoperișul în două ape se caracterizează prin înclinarea sa și, prin urmare, mansarda în două ape este formată din două unități conectate în partea superioară. Părțile laterale rămân verticale.

Șarpantă cu șolduri

Acest tip este utilizat pentru montarea pe acoperișuri în șold. Se deosebește de o lucarnă cu fronton doar prin peretele frontal, deoarece structura acoperișului este acoperită cu un acoperiș în șold (sau pe jumătate în șold). Se creează astfel două colțuri din care apa se scurge de-a lungul planului acoperișului.

Lucarne trapezoidale

Șarpanta trapezoidală este special concepută pentru a se adapta la forma acoperișului trapezoidal, care are o latură mai lungă decât cealaltă.

Mansardă fronton

Acest tip de lucarnă se caracterizează prin forma sa triunghiulară.

Ochi de bou

Șarpanta, numită ochi de bou, se caracterizează prin forma sa rotundă și este adesea folosită ca element decorativ pe clădirile istorice sau pe clădirile noi cu stil arhitectural tradițional. Se aseamănă foarte mult cu lucarnele romanice, dar se diferențiază prin pereții laterali alungite.

Alegerea unui material pentru acoperișuri

Primul criteriu pe care vă recomandăm să îl luați în considerare ar trebui să fie funcționalitatea materialului de acoperiș, adică capacitatea acestuia de a evacua precipitațiile și de a proteja acoperișul de umiditate și de deteriorări. Apa sau zăpada pot fi prinse în faldurile acoperișului. Vă recomandăm să alegeți materiale pentru acoperișuri de la furnizori de renume.

Un alt factor este aspectul estetic al învelitorii, care trebuie să fie în concordanță cu aspectul general al clădirii și cu stilul lucarnei. Selectați materialul de acoperire ca și pe restul întregului acoperiș.

Moderní vikýř zasazený do hřebene střechy

Designul, materialul și aspectul general pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor dvs.

 

Panta acoperișului influențează, de asemenea, alegerea. Cea mai potrivită alegere este reprezentată de țiglele ceramice clasice sau de țiglele din beton, care se caracterizează printr-o durabilitate ridicată, o durată de viață lungă și sunt foarte ușoare. Unele tipuri de mansarde reprezintă o sarcină grea pentru structura casei din punct de vedere al greutății, astfel încât alegerea corectă a materialului pentru acoperiș este foarte importantă. Soluția ideală poate fi un material de acoperiș din plastic, care este ușor și, în același timp, îndeplinește toate funcțiile necesare. Cu un acoperiș pliat, nu uitați să respectați panta minimă de siguranță. Dacă panta este mai mică de 12°, alegeți în schimb un material pentru acoperișuri metalice.

Autorizație de construcție

Construcția mansardei este supusă Legii privind construcțiile. Acest lucru înseamnă că veți avea nevoie de o autorizație de construcție. Dacă doar renovați mansarda și nu îi schimbați forma, ar trebui să aveți nevoie doar de o autorizație de construcție .

Construirea și construcția mansardei de acoperiș

În ciuda tuturor avantajelor pe care le oferă mansardele de acoperiș, este important să ne amintim că acestea reprezintă o structură de construcție complexă. De cele mai multe ori, acestea sunt construite în același timp cu grinzile acoperișului, dar nici modernizarea lor nu reprezintă o problemă.

Asigurați acuratețea în construcția structurii de sprijin. Va trebui să creați pereți, care pot fi zidite sau căptușite cu plăci de lemn presat. Nu uitați să izolați pereții și acoperișul mansardei și să instalați în mod corespunzător o barieră de vapori la interior și o peliculă de difuzie la exterior. Nu în ultimul rând, se pune în aplicare placarea pereților și a streașinii.

Detaliile proiectate necorespunzător, barierele de vapori prost conectate sau jgheaburile proiectate incorect sunt cauze frecvente ale eșecurilor în construcții. Orice reparație reprezintă o provocare atât din punct de vedere al timpului, cât și al banilor. Prin urmare, contactați profesioniști și evitați problemele inutile în viitor.

creat15.05.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul