Stabilirea unui gazon pas cu pas

Založení trávníku

<![endif]-->

Toamna este cel mai bun moment pentru a crea un gazon, urmată de primăvară. Indiferent dacă alegeți să semănați gazonul toamna sau nu, citiți mai departe pentru sfaturi despre cum să vă instalați gazonul, cum să îl îngrijiți și la ce să fiți atenți. Nu uitați să lăsați aer din belșug. Verticalizarea și aerisirea gazonului sunt, prin urmare, importante.


Când să semănăm iarba - despre asta este vorba

Am schițat ușor acest aspect în introducere. Semănatul ierbii în toamnă este ideal din mai multe motive:

  • mai multă umiditate (sol și aer) - nu va trebui să vă udați gazonul,
  • temperaturi mai scăzute - iarba nu va fi "arsă",
  • mai puțină presiune asupra gazonului - acesta nu este călcat atât de mult iarna,
  • absența buruienilor,
  • prezența a numeroși nutrienți naturali.

Dacă vă întrebați când să semănați gazonul toamna, până la sfârșitul lunii octombrie. Aveți grijă să semănați iarba în noiembrie, deoarece există riscul ca semințele să nu prindă rădăcini dacă iarna vine mai devreme. Cu toate acestea, dacă iarna este blândă, ele vor prospera.

Așadar, dacă toamna avansează, vă recomandăm să așteptați până la primăvară. În aprilie, de exemplu, solul nu este atât de rece, iar temperatura este ideală pentru însămânțarea ierbii - nu este încă prea cald și uscat.

Ce amestec să alegeți

În cazul unui gazon nou, aceasta depinde de sarcina la care va fi supus și de frecvența de cosire.

  • Un amestec de parc este potrivit pentru o grădină de casă.
  • Pentru peluzele mai intens folosite (în special pentru gazonul sportiv), alegeți amestecul special Sport.
  • Pentru o suprafață mare pe care o veți tunde doar ocazional, alegeți un amestec de pajiști.

Există amestecuri pentru însămânțarea gazonului. Acestea conțin soiuri care germinează rapid și se înmulțesc ușor. Amestecurile de gazon își pierd treptat germinația, așa că nu folosiți semințe mai vechi de 2 ani.

Travní směs park

De câte semințe aveți nevoie?

Consumul de semințe pe m2 poate fi găsit pe ambalaj, dar vă recomandăm să folosiți cu aproximativ 10% mai mult în cazul în care unele semințe nu germinează. Ratele mai mari ar trebui semănate în special în apropierea bordurilor, deoarece pietrele, marginile și palisadele rețin căldura, iar solul din jurul lor se încălzește mai tare. Asigurați-vă că țineți cont de această creștere atunci când calculați consumul.

Cea mai frecventă cantitate utilizată este de 25-30 g/m2.

 

Pregătiți bine solul pentru a semăna iarba

Solul pregătit în mod corespunzător este baza unui gazon bogat și sănătos. Cum se procedează?

  1. Lucrați bine solul. Nu trebuie să fie foarte adânc, 20 cm este suficient.
  2. Eliminați toate buruienile. Fie prin smulgerea manuală, fie prin folosirea unui erbicid. Aveți grijă ca produsul să fie într-adevăr doar pentru buruieni dicotiledonate, nu veți crește iarbă cu un erbicid pentru buruieni cu totul verde.
  3. Îndepărtați pietrele, rădăcinile și alte resturi.
  4. În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, lăsați solul să se odihnească timp de o săptămână sau două fără alte intervenții. Dacă în acest timp cresc mai multe buruieni, distrugeți-le din nou.
  5. Pregătirea solului pentru gazon implică și îmbogățirea acestuia cu un substrat special; în cazul unui sol acid (pH sub 5,5), folosiți var.
  6. În cele din urmă vine alinierea precisă cu o greblă, în cazul unor denivelări mari cu o rolă.

Solul optim pentru un gazon nou este mediu-pesat. În cazul în care gazonul este stabilit pe un sol argilos, adăugați mai întâi nisip. Stabilirea unui gazon pe nisip necesită o îmbogățire cu humus.

 

Cum să semeni un gazon

Nu este o activitate dificilă, dar necesită, înainte de toate, sârguință. Cea mai importantă condiție este distribuirea regulată a amestecului de iarbă.

Pentru suprafețe mai mici, puteți semăna iarba cu mâna. Împărțiți suprafața în secțiuni mai mici pentru a asigura regularitatea. Folosiți sfoară pentru a face o grilă pătrată, trecând sistematic prin fiecare pătrat și împrăștiind-o. Cealaltă opțiune este să semănați iarba în cruce - semănați mai întâi pe lungime, apoi în cruce.

În ambele cazuri, se aplică următoarele recomandări:

  • Amestecați bine amestecul înainte de a semăna.
  • Încercați să luați aproximativ aceeași cantitate în palma mâinii de fiecare dată.
  • Semănați mai întâi marginile.
  • Semănatul trebuie să se facă în condiții de absență totală a vântului.

Puteți folosi o mașină de împrăștiat pentru a ușura munca, dar chiar și în acest caz, asigurați-vă că este distribuită uniform.

Sypací vozík na trávu

 

Lucrări finale de stabilire a gazonului

Pentru ca vântul să nu împrăștie semințele proaspete sau pentru ca păsările să nu le mănânce, amestecul trebuie să fie foarte atent încorporat în sol cu o greblă (0,5 cm este suficient) și apoi să fie trecut cu o rolă. Sămânța poate fi lăsată întinsă fără încorporare, dar va fi mai expusă capriciilor naturii și șansele de a obține un gazon dens vor fi reduse.

În cele din urmă, nu uitați să irigați, mai ales atunci când semănați gazonul primăvara. Dacă stropiți cu un furtun, citiți tot ce trebuie să știți despre ele în Cum să alegeți cel mai bun furtun de grădină. Dar, în orice caz, evitați bălțile. Dacă semeni toamna, zăpada se va ocupa de irigare. Dacă este multă zăpadă, îndepărtați-o, deoarece există riscul apariției mucegaiului.

Când să fertilizați gazonul după însămânțare

Deoarece ați îmbogățit deja solul în timpul pregătirii, nu este necesară fertilizarea în acest moment. La întrebarea "când trebuie fertilizat noul gazon", răspunsul este după prima cosire. Puteți fie să lăsați iarba tăiată ca mulci, fie să aplicați îngrășământ pentru gazon. Cu toate acestea, nu-l puneți niciodată pe iarba proaspăt cosită.

 

Cât timp este nevoie pentru a crește un gazon

Trebuie să ne amintim că acestea sunt amestecuri de ierburi, astfel încât fiecare specie are un timp de germinare diferit. Vă puteți aștepta la primele tulpini după 7 zile, probabil că va fi vorba de rapiță perenă, iar cea mai lentă varietate (rapiță de pajiște) va crește în 4 săptămâni. Cu toate acestea, unii producători tratează semințele cu substanțe care accelerează germinarea semințelor de iarbă, iar acest tip de iarbă de secară va încolți în doar 14 zile.

Délka růstu trávy

 

Dacă nu sunteți sigur de calitatea semințelor (de exemplu, din cauza vârstei lor), efectuați mai întâi un test indicativ de germinare. Veți avea nevoie de:

  • castron,
  • pulpă umedă,
  • capac transparent,
  • câteva semințe de iarbă (cantitate preîncărcată).

Se pune pulpa în castron, deasupra se pun semințele și se acoperă. Păstrați patul de însămânțare umed, verificați-l în mod regulat și îndepărtați semințele care au germinat și țineți o evidență a cantității acestora. Există o diferență între timpul necesar pentru ca gazonul însămânțat să crească și momentul în care îl puteți folosi pe deplin, care este de câteva luni. Nu veți vedea efectul complet decât în al doilea sezon.

 

Când să tundeți un gazon nou și cum să aveți grijă de el

Tăiați când gazonul a ajuns la o înălțime de 10 cm, cel mai devreme la 5 săptămâni de la semănat. Trebuie într-adevăr să tundeți cu mare atenție, deoarece plantele nu au încă suficiente rădăcini și sunt slabe. Pentru prima cosire trebuie folosită o coasă sau o seceră. Tăiați până la o înălțime de aproximativ 5-6 cm, iar gazonurile sportive pot fi tăiate până la 3-4 cm.

Délka růstu trávy

Am menționat deja fertilizarea, dar, pentru a fi siguri, un mic rezumat:

Nu fertilizați niciodată imediat după cosire. Un gazon nou are nevoie și de o udare generoasă, citiți totul despre udarea gazonului în articol.

Nu uitați să permiteți un acces suficient la aer. Îndepărtați regulat mușchiul și părțile moarte ale plantelor.

Însămânțarea gazonului

După prima cosire, veți vedea cât de uniformă este distanța pe care ați reușit să o păstrați. Veți găsi probabil câteva locuri goale, și pentru că nu toate semințele au germinat. Această problemă poate fi rezolvată prin semănat.

  1. Achiziționați un amestec de dozare, în mod ideal de la același producător ca și amestecul original.
  2. Îndepărtați ușor petele goale cu o sapă.
  3. Amestecați și semănați semințele.

Prețul fundației gazonului

În ceea ce privește semințele, prețul aproximativ pe m² este de aproximativ 5 CZK. Prețul final depinde nu numai de suprafața totală a viitorului gazon, ci și de prețul celorlalte părți necesare ale procesului (îngrășăminte, var, apă, amestec de însămânțare etc.).

Rezumat al înființării gazonului: procedură și nevoi

Procedura Are nevoie de
1. Pregătirea solului Greblă, erbicid, roabă, substrat nutritiv, eventual var azotat, greblă, rolă.
2. Semănatul ierbii Amestec de iarbă (semințe), sfoară, răspânditor, greblă, rolă.
3. Îngrijirea gazonului semănat Furtun sau sistem de irigare, coasă sau seceră sau mașină de tuns iarba, îngrășământ pentru gazon.
4. Însămânțarea gazonului Săpun, amestec pentru dozare.
creat30.11.2021
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul