Tipuri de acoperișuri: cum diferă și ce să alegeți

Panoramatický pohled na střechy domů

<![endif]-->

Acoperișul este o decorațiune a casei, care trebuie să vă protejeze bine și de intemperii. Așadar, asigurați-vă că alegeți tipul corect de acoperiș. Pentru a vă ușura sarcina, am pregătit o prezentare generală a caracteristicilor, avantajelor și dezavantajelor fiecărui tip.


În articol veți găsi:

Ce tipuri de acoperișuri există?

Tipul de acoperiș nu se alege doar din punct de vedere estetic, ci trebuie să se ia în considerare și amplasarea clădirii și, mai ales, dimensiunea necesară a spațiului de acoperiș.

Acoperișurile pot fi împărțite în mai multe aspecte. În funcție de numărul de învelitori care există:

  • Acoperișuri cu un singur strat - tipul cel mai utilizat. Datorită materialelor hidro și termoizolante actuale de înaltă calitate, acestea sunt foarte potrivite pentru locuințe și în alte scopuri, cu condiția să nu existe o producție crescută de umiditate (peste 60% umiditate relativă).
  • Acoperișuri cu mai multe pereți, în special cu doi pereți - tipice pentru clădirile publice mai mari sau pentru clădirile construite special. Stratul superior are o funcție de protecție și de impermeabilizare, iar stratul inferior o funcție de izolare termică. Spațiul dintre straturi este ventilat.

Un alt mod de împărțire este prin pantă:

  • acoperiș plat (plat) cu o înclinație de până la 5°.
  • acoperiș înclinat cu o înclinație de până la 45°.
  • acoperiș abrupt cu o înclinație de peste 45°.

Cu toate acestea, în articolul nostru ne vom concentra pe tipul de acoperiș în funcție de formă, avantajele, dezavantajele și utilizările sale. În plus față de cele enumerate mai jos, veți găsi, de asemenea, o varietate de combinații de forme de acoperiș.

Acoperișul cu două ape este cel mai utilizat

Acoperișul cu două ape face parte din tipurile de bază de acoperișuri simple și este, din punct de vedere istoric, cel mai răspândit tip de acoperiș în Republica Cehă. Acesta poate fi întâlnit atât la casele individuale, cât și la casele terasate și la cabanele din zonele montane înalte.

Acoperișul cu două ape este format din două planuri de acoperiș înclinate, conectate la coamă și două frontoane. Puteți vedea, de asemenea, un acoperiș cu fronton inversat, în care cele două suprafețe înclinate se întâlnesc într-un jgheab. De obicei, este cu o singură sau dublă învelitoare, dar se realizează și acoperișuri cu fronton cu trei învelitori.

Dům se sedlovou střechou

Înclinarea acoperișului cu două ape depinde de materialul de acoperire utilizat și de posibila utilizare a podului. Înclinația minimă pentru un acoperiș în două ape fără mansardă este de 5°, dar aceasta depinde de materialul ales pentru acoperiș. Pentru spațiul de locuit de sub acoperiș, o înclinație de 35°-45° este ideală, ceea ce va asigura nu numai o locuire confortabilă, ci și o scurgere fără probleme a apei de ploaie în jgheaburi.

Avantajele unui acoperiș cu două ape:

Dezavantajele unui acoperiș cu două ape:

  • utilizarea spațiului de mansardă este limitată de pantă.

Acoperișul în șold nu are fronton

Acoperișul în șold este similar cu un acoperiș cu două ape, dar are două suprafețe înclinate, sau valțuri, la fiecare capăt, în loc de un fronton. Prin urmare, este alcătuit din patru fețe înclinate, cele două fețe opuse fiind trapezoidaleși sunt unite la vârf de o creastă, celelalte două sunt de formă triunghiulară și sunt unite la fețele trapezoidale.

Există, de asemenea, un acoperiș în două ape, care este format tot din patru acoperișuri înclinateși o coamă, dar are cel puțin parțial păstrat frontonul.

Acoperișul în șold este foarte popular pentru casele individuale datorită eleganței sale. Practic, se poate folosi practic orice material pentru acoperișuri. Este ideal pentru zonele cu ploi abundente și rafale de vânt. Unghiul de înclinare pentru regiunile cu precipitații moderate este de 5° până la 40° și de 40° până la 60° în condiții mai severe.

Dům s valbovou střechou

În ceea ce privește mansarda de locuit, este un pic mai complicat cu un acoperiș în șold. În conformitate cu cerințele privind spațiul de locuit în încăperile cu tavane înclinate, conform Decretului nr. 268/2009 Coll. și ČSN 73 4301, doar partea din mijloc a mansardei poate fi folosită pentru locuit.

Avantajele unui acoperiș în șold:

  • o mai bună protecție împotriva intemperiilor,
  • design elegant,
  • sentiment mai confortabil în mansardă.

Dezavantajele acoperișurilor în șolduri:

  • modele mai complexe,
  • costuri de implementare mai mari,
  • utilizarea limitată a spațiului de mansardă pentru locuit,
  • pereții frontonului lipsă pentru a găzdui ferestrele și iluminarea mansardei.

Acoperișul înclinat este cel mai simplu tip

Acoperișul înclinat constă într-un singur plan de acoperiș cu o singură pantă pe o parte. Aceasta poate fi cuprinsă între 5° și 45°, o pantă mai mare asigurând o mai bună scurgere a apei către jgheaburi. Acoperișul înclinat este popular în casele moderne pasive și cu consum redus de energie, deoarece reduce costurile de încălzire. Este, de asemenea, potrivit pentru acoperirea unui garaj sau a unei pergole. Construcția sa este foarte ușoară și rapidă, iar instalarea o puteți face chiar dumneavoastră.

Zona acoperișului ar trebui să se afle pe partea dinspre vânt, în timp ce zona ridicată cu ferestre ar trebui să se afle pe partea însorită. Pentru un acoperiș înclinat, vă recomandăm tablă metalică ușoară, șindrilă de asfalt sau șindrilă de fibrociment. Evitați acoperișurile grele din beton sau țiglele coapte.

Dům s pultovou střechou

Avantajele unui acoperiș înclinat:

  • design simplu,
  • costuri reduse de construcție,
  • mai puțină nevoie de încălzire a casei,
  • adecvate pentru instalarea de sisteme solare.

Dezavantajele unui acoperiș înclinat:

  • pantele joase pot cauza probleme legate de scurgerea apelor pluviale sau a zăpezii,
  • Prin urmare, nu este potrivit pentru zonele muntoase.

Acoperișul de cort nu permite o mansardă locuibilă

Acoperișul cortului este asemănător cu un acoperiș în șold, dar nu este acoperit cu o creastă. Planurile triunghiulare ale acoperișului converg aici pentru a forma un fronton cvadrilateral. O variantă este acoperișul în șold, cu o înclinare mai accentuată a planurilor acoperișului. În mod standard, ambele tipuri constau din patru planuri de acoperiș.

Acoperișul de cort poate fi găsit în principal pe casele pătrate și pe bungalourile cu parter, dar este popular și pentru foișoare, pergole și alte adăposturi. Are o înclinație mai mică, astfel încât mansarda poate fi folosită ca spațiu de depozitare. Materialul pentru acoperișul unui acoperiș de cort trebuie ales ținând cont de panta mai mică.

Dům se stanovou střechou

Avantajele unui acoperiș de cort:

  • design simplu,
  • element arhitectural estetic,
  • posibilitatea de a folosi umbrare a ferestrelor,
  • protecția spațiului de sub acoperiș din toate părțile.

Dezavantajele unui acoperiș de cort:

  • un spațiu mai mic sub acoperiș,
  • instalarea acoperișurilor, care necesită mai multă forță de muncă, cu pierderi mai mari de materiale.

Acoperișul mansardat prezintă geometria originală

Aici este practic o variantă a acoperișului cu două ape, în care fiecare suprafață înclinată a acoperișului între coamă și streașină este ruptă încă o dată. În timp ce planul inferior al acoperișului are o înclinație mare, cel superior are o înclinație ușoară. Spațiul de sub acest acoperiș se numește mansardă.

Acoperișul mansardat este adesea combinat cu ferestre și balcoane, ceea ce adaugă o notă unică casei. În mod obișnuit, puteți vedea acoperișuri mansardate pe casele mai vechi și vile. În prezent, acest tip este folosit în principal în renovări, atunci când nu doriți să vă ocupați de construirea unui alt etaj, deoarece crește gradul de utilizare a mansardei.

Existădouă tipuri:

  • acoperișul mansardat drept, a cărui parte inferioară se retrage în spatele planului fațadei,
  • falsul acoperiș mansardat, în timp ce în realitate este vorba de un acoperiș în două ape sau în șolduri, urmat de montarea țiglelor de la ultimul etaj al clădirii.

Dům s mansardovou střechou

În trecut, acoperișurile mansardate erau acoperite în principal cu țigle sau șindrilă arsă. În prezent, pot fi folosite toate tipurile de materiale pentru acoperișuri adecvate pentru pante mai mari. Aceasta este cel mai adesea între 60° și 80° pentru partea inferioară, mai abruptă, în timp ce panta superioară este între 30° și 50°.

Avantajele acoperișului mansardat:

  • o mai bună utilizare a spațiului de locuit din pod,
  • aspect original.

Dezavantajele acoperișurilor mansardate:

  • construcții mai pretențioase,
  • mai costisitoare pentru punerea în aplicare.

Cum să alegeți

Acum cunoașteți tipurile de acoperișuri ale caselor și ale altor clădiri. Deci, ce ar trebui să luați în considerare atunci când vă decideți între un acoperiș în două ape și un acoperiș în șolduri, sau sunteți interesat de unul complet diferit?

Din punct de vedere al posibilităților financiare, am clasificat formele de acoperișuri de la cele mai ieftine la cele mai scumpe.

  1. Șa și tejghea.
  2. Cort sau broderie.
  3. Valb, semivalb și mansardă.

Și apoi, desigur, depinde dacă doriți să aveți un pod locuibil. Dacă da, cea mai bună alegere este un acoperiș mansardat și cu două ape, iar înclinarea acoperișului joacă un rol important. Mai puțin preferabil este un acoperiș în șold/semi-șold, uitați de spațiul locuibil de sub acoperiș cu un acoperiș înclinat și înclinat.

Acordați atenție calității

Indiferent de tipul de acoperiș pe care îl alegeți, alegeți toate materialele de la producători consacrați și căutați meșteri cu experiență. Acoperișul ar trebui să fie capabil să reziste la ceva. Veți găsi multe dintre produsele de înaltă calitate de care aveți nevoie aici, așa că nu ezitați să începeți să faceți cumpărături acum.

creat11.04.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul