Tipuri de fișiere - le cunoașteți pe toate?

Druhy pilníků

<![endif]-->

Acest fișier este potrivit pentru modelarea brută și finisarea fină, așa că toată lumea are probabil cel puțin o bucată acasă. Cu toate acestea, nu există nici un singur tip de fișier, iar alegerea acestuia este guvernată de diverși factori. Să aflăm mai multe despre acest instrument. Este posibil să constatați că vă lipsește un anumit tip.


Tipuri de fișiere și utilizarea lor

Clasificarea de bază a fișierelor se face în funcție de forma lor, dar acestea diferă și în funcție de grosimea lor. Ne vom ocupa mai jos de cel de-al doilea aspect, acum să analizăm tipurile de fișiere în funcție de formă:

  • Pătrată - potrivită pentru șanțuri de șlefuire, găuri dreptunghiulare și colțuri interioare .
  • Acul - se numără printre tipurile mai puțin tipice, folosite, de exemplu, de ceasornicari, orfevrieri etc. Pot fi găsite în modele rotunde și triunghiulare.
  • Rotund - bălțișor pentru golirea găurilor și a curbelor mari.
  • Plat - utilizat pentru șlefuirea suprafețelor plane, a colțurilor ascuțite și a monturilor.
  • Cu vârfuri plate - sunt destinate în principal sculeștilor și lăcătușilor, dar pot fi folosite și în gospodării.
  • Triunghiulară - pentru a ajuta la debavurare, la șlefuirea unghiurilor și a colțurilor interioare.
  • Bevel - utilizat pentru șlefuirea suprafețelor concave și plane și a găurilor mari.

typy pilníků

Grosimea fișierelor este importantă

Unul dintre parametrii esențiali ai fișierului este, de asemenea, grosimea tăieturii, care este determinată de numărul de dinți la 1 cm pe lungimea fișierului. Șanfrenul reprezintă forma și dispunerea dinților.

Cu cât sunt mai multe tăieturi, cu atât mai dens și mai fin este fișierul și este potrivit pentru operațiunile de lucru în care este necesară o suprafață netedă. Cu cât tăietura este mai grosieră (mai subțire), cu atât mai mult material este îndepărtat. În mod profesional, acest lucru se numește îndepărtarea suprafeței.

Cele mai frecvente fișiere sunt grosiere , medii (sau, de asemenea, semifine) și fine; o prezentare completă a distribuției în funcție de grosime este următoarea:

Marcarea grosimii Marcarea dosarului Pentru ce este cel mai potrivit
00 degroșare lucrări de curățenie generală
0 recoltare muncă brută
1 (verde) Rough depozit pregătitor
2(galben) mediu (semifin) pregătirea pentru depunerea curată
3(roșu) Fine clasare curată
4 foarte delicată lucrări de turnare

Hrubost pilníku

Rezultă că grosimea fișierului este selectată în funcție de tipul de lucru, de îndepărtarea necesară, dar și pe baza naturii și calității suprafeței. La șlefuirea materialelor moi, designul grosier și mediu al filelor limitează murdărirea canelurilor. La prelucrarea metalelor feroase, un fișier fin va îmbunătăți calitatea suprafeței șlefuite.

Selectarea fișierului în funcție de materialul care urmează să fie prelucrat:

Material Fișier grosier Fișier mediu Fișier fin
Oțel foarte bun foarte bun foarte bun
fontă foarte bun bun bun
Cupru bun bun posibil
alamă bun bun posibil
bronz bun bun posibil
zinc bun bun posibil
aliaje de zinc bun bun posibil
Lemn bun foarte bun posibil
plastic bun foarte bun posibil

Grosimea adecvată a fișierului pentru metal depinde de materialul specific, în timp ce pentru lemn și plastic, un fișier semifin (cu grosime medie) este cel mai potrivit.

Pilník na kov

Axe de fișier

Așa cum am scris mai sus, secțiunea este determinată nu numai de numărul, ci și de aranjamentul dinților.

Dosarele au două tăieturi de bază:

  1. Simplu - potrivit pentru ascuțirea ferăstraielor și lanțurilor sau pentru limarea materialelor moi.
  2. Dublu (în cruce) - conceput pentru clasare clasică, obișnuit în dosarele de atelier.

Există, de asemenea, fișiere frezate, în care canelurile sunt frezate în corpul fișierului în locul dălții. Aceste fișiere acționează ca un fișier de tăiere (în timp ce efectul dinților ciopliți este de răzuire). Fișele frezate sunt disponibile în două modele:

  • cu dinți drepți pentru materiale moi,
  • cu dinți diagonali pentru materiale dure.

Pilník na řetěz

Ce zici de lungimea fișierelor

Lungimea fișierului este indicată în mm și fără tijă, excepție făcând fișierele ac. Cele mai utilizate sunt cele cu lungimi de 100, 200 și 300 mm, dar există și dimensiuni intermediare (de exemplu, 150 și 250 mm), iar pe piață puteți găsi și lungimi de 350 și 400 mm. Lungimea cea mai potrivită depinde de tipul de lucrare pentru care este necesar fișierul.

Cum rămâne cu mânerul?

Mânerul dosarului joacă, de asemenea, un rol important pentru a se asigura că lucrarea decurge fără probleme. În cazul fișierelor rotunde aveți nevoie de o mișcare de rotire ușoară, în timp ce în cazul fișierelor plate pentru recoltare aveți nevoie de o prindere confortabilă și stabilă. Prin urmare, un mâner ergonomic realizat dintr-o combinație de material moale și mai rezistent este o necesitate.

Rukojeť pilníku

Fiți pregătiți!

Lipsește vreun fișier din atelierul dumneavoastră? Nu se știe niciodată când ar putea fi util, așa că nu ezitați să vă extindeți echipamentul.

 

Am nevoie de un fișier

 

creat26.10.2022
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul