Ancora chimică este utilizată pentru ancorarea într-o gamă largă de materiale dure, cu excepția lemnului. Prin urmare, nu este adecvată pentru asamblarea caselor prefabricate din lemn. Se utilizează atât în zidărie goală, cât și în zidărie solidă. Mai jos sunt prezentate diferențele de ancorare în diferite materiale, care afectează în principal diametrul găurii. Acesta este ales în funcție de dimensiunea materialului de ancorare și de structura zidăriei.
În cazul materialelor solide, gaura trebuie să aibă un diametru cu aproximativ 0,2 mm mai mare decât dimensiunea șurubului sau a bolțului. Pentru zidăria goală, se introduce mai întâi o sită de plastic sau metalică în gaura forată. Diametrul găurii trebuie să corespundă acesteia. Gaura este apoi umplută cu materialul de ancorare.
În cazul zidăriei solide, gaura se umple aproximativ jumătate până la două treimi, iar în cazul zidăriei goale, gaura cu filtru se umple complet.
Filtrele din plastic sunt concepute pentru diametre mai mici ale șuruburilor și sunt disponibile în diferite lungimi. Cele din metal sunt vândute la metru și pot fi tăiate la lungimea dorită.
Ancorarea stâlpului cu o ancoră chimică
Ancorarea stâlpului de înclinare, pe care se sprijină întreaga greutate a structurii acoperișului, este o sarcină dificilă. Potrivit constructorilor, cea mai bună alegere în acest caz este, de asemenea, o ancoră chimică, dar numai un anumit tip. Ancorele din poliester sunt complet nepotrivite pentru utilizarea în exterior, așa că folosiți epoxiacrilat sau ester de vinil.
Ancoră chimică și timp de întărire
Deși este necesar să se aștepte câteva zeci de minute sau ore pentru întărirea finală, ancora chimică începe să se întărească în câteva minute. Timpul de întărire depinde de compoziția exactă a ancorei și, de asemenea, de temperatura materialelor și de mediu. În general, cu cât este mai cald, cu atât mai repede se întărește ancora.
Întărirea ancorei chimice din tabel
De exemplu, am folosit SCELL-IT Chemical Anchor ECO.
Temperatura |
5 ℃ |
10 ℃ |
20℃ |
30 ℃ |
35 ℃ |
Gelifiere și timp de prelucrare |
25 min |
15 minute |
6 min |
4 min |
2 min |
Timp de întărire completă |
120 min |
80 min |
45 de minute |
25 min |
20 de minute |
|