Tot ceea ce trebuie să știți despre subtapetul pentru acoperișuri

Muž připevňující střešní podhled

<![endif]-->

Tăierea în adâncime a acoperișului nu numai că îmbunătățește aspectul casei, dar protejează și structura. Aceasta atât de intemperii, cât și de locuitorii nedoriți, cum ar fi păsările, insectele și rozătoarele. Așa-numitele soffite îmbunătățesc, de asemenea, proprietățile de izolare termică și fonică ale acoperișului. Dar cum diferă diferitele soffite de acoperiș și cum alegeți cel mai bun tip?


Articolul vă va ghida în această problemă și veți afla:

Care sunt materialele pentru soffit de acoperiș

Puteți alege dintr-o varietate de materiale și modele, dar asigurați-vă întotdeauna că plafoanele de exterior sunt suficient de rezistente la:

  • praf,
  • umiditate,
  • la fluctuațiile meteorologice,
  • insecte.

Terase și panouri din lemn

Materialul tradițional pentru tavane este lemnul, care este potrivit pentru majoritatea tipurilor de clădiri datorită texturii sale naturale. Pentru plafoanele din lemn, putem folosi cherestea, grinzi sau scânduri din lemn masiv, care sunt cu limbă și canelură. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la lemnul aglomerat (plăci aglomerate, plăci din fibră de lemn etc.).

Cel mai adesea,terasele solide sunt fabricate din molid, pin sau stejar de origine națională sau nordică. Costurile lor de producție sunt foarte scăzute, terasele sunt ușor de asamblat și au un aspect unic. Pe de altă parte, volumul lor fluctuează din cauza vremii și nu pot fi întreținute fără o întreținere regulată, cum ar fi vopsirea cu lac, ceară sau lac.

Din aceste motive, se folosește din ce în ce mai mult lemnul aglomerat, care esteastfel se elimină nevoia de întreținere. Materialul din lemn aglomerat este rezistent la culoare și poate fi tăiat și găurit cu ușurință.

O altă opțiune este de a face plafoane de exterior din plăci OSB, care sunt fabricate din așchii de conifere și lipite cu rășină. Acestea pot avea margini drepte sau cu limbă și canelură, ca la terase. Cu toate acestea, trebuie să le tratați cu lac sau lac și să reînnoiți acest strat în mod regulat.

Prețul subzistenței pentru acoperiș cu terasă din lemn depinde de cantitatea necesară, 1 m² de terasă costând aproximativ 400-600 CZK. Prețul a 1 m² de panouri OSB pentru pardoseala de sub acoperiș variază între 150 și 500 CZK.

Přesah střechy s dřevěným podhledem

Terasa din lemn conferă casei un aspect natural

 

Plafoane din PVC

Pentru acoperișurile din plastic, cel mai frecvent se utilizează clorura de polivinil (PVC) întărită cu fibră de sticlă. Marile lor avantaje sunt:

  • o mare fortăreață,
  • durabilitate ridicată,
  • greutate redusă,
  • durată lungă de viață,
  • rezistență a culorii,
  • fără întreținere,
  • varietate de suprafețe de culoare.

Unele terase din plastic pentru acoperișuri imită aspectul lemnului, combinând aspectul unic al teraselor din lemn cu caracteristicile excelente ale plasticului. Dezavantajul acestor plafoane este expansiunea termică a volumului.

O alternativă practică la terasele din plastic este reprezentată de plăcile de plafoane pentru exterior, care vă vor economisi timp și efort în timpul instalării. O placă de 305 mm cu lățimea de trei metri costă 210 coroane cehești pe culoare, în timp ce pentru imitația de lemn (de exemplu, diferite tipuri de stejar sau nuc) este de 279 coroane cehești pe bucată.

Přesah střechy s bílou  plastovou podhledovou deskou

Plăcile de tavan BRYZA sunt foarte estetice

 

Plafonul acoperișului din tablă

Plafoanele metalice nu sunt foarte frecvente în casele de familie, le puteți vedea mai mult pe casele de vacanță în combinație cu acoperișuri metalice. Tavanele din tablă au mai multe avantaje:

  • durată lungă de viață,
  • aspect permanent,
  • fără întreținere,
  • rezistența la schimbările de temperatură.

În plus, în prezent, plăcile acoperite cu plastic sunt disponibile în culori care garantează un aspect interesant.

Când să faceți subcopertarea acoperișului

Indiferent de materialul pentru tavan pe care îl alegeți, este important să respectați liniile directoare stabilite de producător. În orice caz, există un răspuns la întrebarea când se fac plafoanele suspendate: atunci când întreaga clădire este izolată de intemperii, iar structura construită în condiții de umiditate este bine uscată.

Nu trebuie să faci acoperișul cu streașină imediat după ce casa este terminată, dar nu întârzia prea mult, deoarece beneficiile lor sunt de netăgăduit.

Înainte de a vă apuca de plafoanele suspendate, trebuie să pregătiți mai întâi o structură de susținere, de exemplu, din șipci din lemn impregnat, care trebuie să fie perpendiculară pe orientarea prevăzută a plăcilor sau panourilor. Distanța dintre binale nu trebuie să fie mai mare decât distanța dintre căpriorii acoperișului. Ancorați structura la peretele perimetral și la căpriori.

Světlé podhledy na přesahu dvou střech

Acoperișurile au, de asemenea, o valoare estetică

 

Underflooring acoperișul cu decking: o procedură pas cu pas

Veți avea nevoie de o schelă pentru a asambla fiecare plafar. Dacă ați asamblat și fixat deja structura de susținere, pregătiți-vă și voi:

Tăiați punțile la lungimea și forma dorită. Asigurați-vă că măsurătorile sunt corecte. Atașați puntea la structură folosind șuruburi și "broaște" speciale de ancorare (cleme pentru fixarea punții). Montați întotdeauna terasa cu limba în sus și canelura în jos.

Atașațiplafoanele OSB înaer liber astfel încât îmb inareaplăcilor individuale să fie întotdeauna pe bătătură, astfel încât îmbinarea să nu se deformeze în timp .Dacă este necesar, puteți aplica tencuială pe plăcile OSB pentru a vă asigura că plafoanele se potrivesc perfect cu fațada casei.

Cum se face plafoane în aer liber din panouri din PVC

Plăcile de plafon din plastic pentru exterior se montează pe o structură de susținere formată din șipci cu dimensiuni minime de 25 × 50 mm, iar distanța maximă dintre șipci nu trebuie să depășească 40 cm. Se recomandă instalarea la temperaturi ambiante de peste 5 °C.

În primul rând, profilele J sunt fixate pe binale, care sunt folosite pentru borduri și în care se introduc plăcile. Pentru o bună ventilație a acoperișului, trebuie montată o placă perforată la fiecare trei sau patru ori. Profilele H sunt folosite pentru a completa streașina la colțurile clădirii.

Toate elementele de tavan sunt fixate pe structura de susținere cu ajutorul unor șuruburi protejate împotriva coroziunii, care sunt înșurubate perpendicular pe șarpantă în mijlocul găurilor de montare. Asigurați-vă că lăsați un spațiu liber de aproximativ 1 mm pentru a compensa modificările de lungime legate de temperatură.

Acoperișulde sub podea cu propriul ajutor: da sau nu?

După cum puteți vedea, procedura nu este atât de complicată. Ceea ce vă poate limita, însă, este mai puțină îndemânare, lipsa unor instrumente adecvate sau teama de înălțime. Așadar, luați în considerare pericolele procesului în sine și ale oricărei lucrări efectuate în mod incorect. Uneori chiar este mai bine să o lăsați pe seama profesioniștilor.

Plafoane exterioare și design

Plafoanele de acoperiș vor pune la punct designul casei dumneavoastră, așa că nu trebuie să le subestimați nici performanța. Alegeți aspectul și culoarea în funcție de elementele distinctive: ferestre, jgheaburi, fațadă. Țineți cont și de amplasarea clădirii.

Dacă aveți o casă cu parter, iar acoperișul este situat deasupra părții carosabile a proprietății (aleea de acces în jurul casei, terasa, intrarea etc.).), puteți îmbunătăți plafonul cu o lumină exterioară în tavan.

Otvor ve střešním podhledu pro venkovní bodové světlo

Spoturile de exterior din tavan asigură suficientă lumină în jurul casei

 

Să trecem la treabă

Acum știți ce este un plafon suspendat, la ce este folosit și ce material este folosit pentru plafoanele exterioare. Puteți alege în funcție de preț, de aspect sau de cerințele de întreținere. Dacă vă decideți să instalați singur un plafon de acoperiș, nu uitați să aveți grijă de echipamentul de protecție și să luați suficiente măsuri de precauție. Nu vă fie teamă să încununați rezultatul cu un plafonier de exterior. Și principalul lucru: cumpărați materiale, unelte și alte elemente de la experți.

creat01.06.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul