Ventilația acoperișului contribuie la longevitatea acestuia

odvětrávání střechy

<![endif]-->

Se așteaptă multe de la un acoperiș nou. Nu numai că ar trebui să arate bine, dar mai presus de toate ar trebui să dureze mult timp. Dar acest lucru nu se termină cu achiziționarea unui material de calitate pentru acoperișuri. La fel de importantă este alegerea finisajului țiglei și implementarea ulterioară a întregului sistem de acoperiș. Ventilația joacă un rol important în buna funcționalitate a acoperișului - aceasta pentru a preveni degradarea învelitorii.


În articolul de astăzi ne vom ocupa de ventilația acoperișului :

Nu subestimați importanța ventilației acoperișului

Ventilația acoperișului este un instrument indispensabil pentru a asigura durabilitatea și aspectul estetic al acoperișurilor. Aceasta se ocupă de eliminarea vaporilor de apă, care apar cel mai adesea în spațiul izolat de sub învelitoarea acoperișului. Umiditatea pătrunde în spațiul de sub acoperiș nu numai din exterior, ci și din activități din care se ridică aburi, cum ar fi gătitul, spălatul sau îmbăierea.

Odvětrání střechy s moderním vzhledem Ventilarea temeinică a spațiului protejează structura acoperișului și materialele utilizate de deteriorarea prematură. Prin eliminarea acumulării excesive de umiditate în învelișul acoperișului:

 • diferențele de temperatură între diferitele părți ale acoperișului sunt reduse la minimum,
 • se previne acumularea de mușchi și licheni,
 • fără supraîncălzirea încăperilor de la mansardă în lunile de vară.

Tipuri de acoperișuri și ventilația acestora

Există o mare varietate de materiale pentru acoperișuri pe piață. Dar acestea au un lucru în comun. Pentru cele mai multe dintre ele, ar trebui să existe un spațiu de aerisire de ventilație sub stratul de acoperiș.

Materiale pentru acoperișuri pot fi împărțite în funcție de metoda de ventilație în:

 • acoperișuri compozite permeabile lavapori și la vânt - unde putem include acoperișurițigle din beton, beton, ceramică și fibrociment, precum și șindrila sau ardezie din lemn,
 • acoperișuri etanșe - care includ acoperișuri metalice, acoperișuri din plastic pliate, șindrilă bituminoasă, tablă ondulată și multe altele.

Metode de ventilație a diferitelor spații de acoperiș

Ventilația se realizează prin intermediul unui gol de aer vertical sub învelitoarea acoperișului. Acesta este spațiul dintre învelitoarea acoperișului și mansardă. Gura de aer previne degradarea învelitorii acoperișului. În caz contrar, ar putea apărea coroziune, delaminarea straturilor individuale sau defecte, mucegai, putregai și pierderea izolației termice.

Există mai multe metode diferite de ventilare a spațiilor de acoperiș, fiecare dintre ele este utilizată în funcție de tipul specific de acoperiș și are avantajele și dezavantajele sale.

Ventilație prin crestături și scuturi

Această metodă este cel mai des utilizată pe acoperișurile înclinate, unde se folosesc țigle convenționale. Se folosesc elemente de ventilație pentru fațadă și fronton, care sunt plasate în cele mai înalte puncte ale acoperișului pentru a permite aerului și aburului să iasă din structură.

Ventilație de-a lungul jgheaburilor

Dacă aveți un acoperiș cu o înclinație mică, unde nu există suficient spațiu pentru a utiliza coama menționată mai sussau elementele de ventilație a frontonului, această metodă de ventilație este soluția ideală. Puteți alege țigle speciale cu găuri de ventilație sau elemente de ventilație separate pe care le plasați de-a lungul streașinii.

Ventilație pe întreaga suprafață a acoperișului

Ventilația întregului acoperiș este potrivită pentru acoperișurile cu coamă și frontoane închise. În astfel de cazuri, se utilizează membrane de ventilație pe toată suprafața sau învelitori.Acestea sunt adesea realizate din materiale permeabile la vapori și sunt plasate sub învelitoarea acoperișului.

Ventilație prin învelișul acoperișului

Se utilizează adesea pe acoperișurile cu membrană cu un singur strat de acoperire. Elementele speciale de ventilație plasate în învelișul acoperișului se ocupă de extragerea aerului și a aburului.

Ventilarea prin jgheaburi și sisteme de jgheaburi

Această metodă este utilizată de obicei pentru acoperișurile cu jgheaburi și sisteme de jgheaburi, de exemplu acoperișurile cu pantă plană. Elementele de ventilație sunt plasate chiar de-a lungul streașinii și jgheaburilor.

Cum se calculează ventilația acoperișului

Este necesară o deschidere suficient de mare în partea inferioară pentru ca spațiul de ventilație să funcționeze corect, astfel pentru a asigura fluxul de aer din exterior spre partea superioară a acoperișului, de unde aerul iese prin elementul de ventilație.

Grosimea spațiului de ventilație este determinată de:

 • Înclinația acoperișului - poate fi de mai puțin de 5°, 5-25°, 25-45° și mai mult de 45°,
 • originea umezelii - dacă numai vaporii de apă care pătrund din interiorul casei ar trebui să iasă prin gol sau și vaporii de serviciu din interiorul structurii,
 • lungimea acoperișului - de la coamă până la marginea inferioară, unde se adaugă 10% pentru fiecare metru suplimentar de lungime peste 10 metri.

Dimensiunea orificiilor de admisie și de evacuare a aerului se determină în mod similar. Pentru calcul, se utilizează un coeficient adecvat, prin care se împarte suprafața ventilată a acoperișului.

Elemente de ventilație

Puteți utiliza diverse elemente de ventilație pentru a ventila acoperișul.

 • Ridge și colț - în acest caz, se utilizează benzi de ventilație, care pot fi completate cu o bară de perie.
 • Turbine de ventilație - împiedică pătrunderea umezelii în acoperiș și funcționează fără alimentare cu energie electrică.
 • Țigle de ventilație - aproape fiecare producător de acoperișuri le oferă.
 • Marginea de la streașină - ca o grilă de ventilație în formă de creastă.
 • Kituri - veți găsi tot ceea ce aveți nevoie pentru punerea în aplicare a ventilației acoperișului, cum ar fi țiglele de penetrare, coșul de ventilație și elementele de fixare.

Odvětrání šikmé střechy

Probleme ale unui acoperiș neventilat

În cazul în care ventilația acoperișului lipsește sau este implementată în mod necorespunzător, pot apărea defecte grave la nivelul învelișului acoperișului. Acest lucru duce la o creștere mare a temperaturii în lunile de vară, în timp ce iarna, aerul cald se condensează și precipită pe partea inferioară a învelitorii de acoperiș, iar apa rezultată se scurge în structura acoperișului. Acest lucru poate provoca daune extinse la nivelul acoperișului.

Dacă ați uitat de ventilația acoperișului în timpul implementării sale, nu disperați. Ventilația suplimentară a acoperișului nu numai că este posibilă, dar este și o soluție comună. Aceasta poate fi instalată pe majoritatea tipurilor de acoperișuri, inclusiv pe cele plate și înclinate.

Cum de a ventila acoperișul în mod corespunzător

Proiectarea și implementarea corectă a sistemului de ventilație este un factor cheie pentru buna funcționare a acoperișului și longevitatea acestuia. Cele mai frecvent utilizate guri de aerisire sunt cele care se formează pe toată lungimea muchiei de streașină, aspirând aerul care pătrunde printr-un gol până la creasta acoperișului, de unde iese. Dacă acoperișul este izolat, nu uitați de o folie de difuzie pentru a împiedica umezeala să pătrundă în izolație.

Ventilační prvky na střeše rodinného domu

Menținerea stării funcționale a acoperișului dvs.

Ventilația adecvată a acoperișului este foarte importantă pentru a menține o stare bună și a prelungi durata de viață a acestuia. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea de guri de aerisire în acoperiș pentru a permite circulația aerului și pentru a preveni condensul și mucegaiul. Nu uitați că dimensiunea și amplasarea acestor guri de aerisire trebuie să fie adecvate tipului specific de acoperiș și condițiilor climatice. Prin urmare, vă recomandăm să consultați experți în această privință pentru a evita orice neajunsuri.

creat11.05.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul