Cum să vă întrețineți gazonul pe tot parcursul anului

údržba trávníku

<![endif]-->

Un gazon luxuriant și verde este gloria supremă a oricărei grădini. Pentru a o păstra așa, trebuie îngrijită pe tot parcursul anului. Dar îngrijirea gazonului arată diferit primăvara și diferit în timpul verii fierbinți - și nu trebuie să uităm de ea nici în anotimpurile mai reci. Așadar, haideți să aruncăm o privire asupra îngrijirii gazonului pe tot parcursul anului.


Citește:

Îngrijirea gazonului în primăvară

Începeți întreținerea de primăvară a gazonului atunci când temperatura exterioară depășește 10 °C. Primul lucru care trebuie făcut este să verticalizați, adică să aerisiți. După iarnă, gazonul se sufocă sub un strat impermeabil de părți de plante moarte care împiedică schimbul de gaze și accesul la apă. Acest lucru crește riscul de infestare cu boli și de scurtare sau moarte a rădăcinilor de iarbă.

Când să verticalizați gazonul în primăvară?

Solul nu trebuie să fie uscat, dar nici prea umed. Momentul ideal este la 2 zile după ploile de primăvară. Bineînțeles, trebuie respectată condiția de mai sus ca temperatura diurnă să fi crescut peste 10 °C.

Cum se verticalizează?

Aerarea se realizează cu diferite tipuri de aeratoare. Pentru suprafețe mari, puteți folosi o mașină motorizată, iar pentru grădinile mai mici este suficient un aerator portabil. În ambele cazuri, principiul de funcționare este același: Dinții ascuțiți ai rolei taie vertical în gazon, scoțând paie, mușchi și resturi de cosit.și taie prin lăstarii de iarbă pentru a încuraja formarea de noi lăstari.

Cu toate acestea, verticutting nu înseamnă să lucrezi solul, iar lamele trebuie doar să atingă ușor solul. Aerarea prea adâncă va deteriora gazonul, adâncimea de lucru recomandată este de doi-trei milimetri.

Nu vă speriați, gazonul nu va arăta foarte atractiv odată ce verticalizarea este terminată. Următoarea procedură este următoarea:

Dacă după verticalizare constatați că gazonul este distrus în proporție de peste 50%, este mai bine să instalați un gazon nou.

Muž provádějící vertikutaci za pomoci motorového vertikutačního stroje

Verticutting este o parte esențială a tratamentului gazonului primăvara.

 

Fertilizarea este o parte esențială a tratamentului gazonului primăvara.

După tăiere, lăsați gazonul să se odihnească timp de aproximativ o săptămână și apoi adăugați nutrienți. Cum să știți care este îngrășământul potrivit? Cel mai bun este, bineînțeles, cel 100% natural, de exemplu gunoiul de grajd de vacă și de cal. Îngrășămintele sintetice ar trebui să conțină cel puțin o parte din ingredientele de bază:

 • azot,
 • Fosfor,
 • magneziu,
 • Calciu - cu toate acestea, nu are sens să încălziți fiecare gazon, ci doar pe cele din zonele umbroase cu sol acid, unde se dezvoltă mușchiul nedorit.

Diferitele îngrășăminte speciale pentru gazon sunt potrivite, deoarece au un efect de lungă durată asupra gazonului și îl ajută să crească fără probleme. Unele tipuri conțin, de asemenea, ingrediente care împiedică creșterea buruienilor. Cu toate acestea, în cazul îngrășămintelor NPK, asigurați-vă că solul nu este uscat înainte de fertilizare, altfel puteți arde iarba.

Când să începeți să udați gazonul?

După ce ați terminat verticalizarea și fertilizarea, puteți începe udarea. Frecvența depinde de "vârsta" gazonului. Când este proaspăt înființată, udați de 5 ori pe zi și reduceți treptat frecvența pe măsură ce iarba crește și devine mai puternică. În cazul gazonului vechi de câțiva ani, udați cam o dată la 2-3 zile, dar udați bine pentru ca apa să se absoarbă.

Când și cum să tăiați iarba în primăvară?

Odată ce gazonul ajunge la 10 cm, este timpul să scoatem cositoarea sau, în cazul ierbii noi, coasa. Prima cosire are loc de obicei la sfârșitul lunii aprilie la altitudini mai mici și puțin mai târziu la altitudini mai mari. Tundeți când iarba este uscată.

Ideal este să îndepărtezi aproximativ o treime din lungime, dacă vrei să o scurtezi și mai mult, fă-o de două ori. În acest caz, a doua tăiere trebuie să urmeze la 3 zile după prima. Următoarea tundere va avea loc atunci când gazonul a crescut la lungimea dorită de dvs. cu aproximativ 3-6 cm. Gazonul englezesc scurt poate fi tuns o dată pe săptămână.

Cositoarea și coasa trebuie să fie întotdeauna perfect ascuțite, alternând direcția de tăiere. Nu îndepărtați mai mult de o treime din lungimea tulpinii. Dacă vă tundeți gazonul în mod regulat, acesta vă va răsplăti cu o condiție fizică excelentă și un aspect frumos.

Sekačka sekající trávník

Tăierea ierbii poate fi obositoare, dar merită

 

Îngrijirea gazonului în timpul verii

Cum să vă păstrați gazonul verde chiar și în timpul verii fierbinți? Urmați aceste trei principii principale.

 • La cosit, lăsați tulpinile mai lungi.
 • Udați mai abundent și la momentul potrivit.
 • Mulci.

În lunile de vară, nu tăiați tulpinile atât de scurt. Un gazon tăiat prea scurt nu poate gestiona umiditatea. Dați-i apă din belșug, cel puțin o dată la două zile. Apa trebuie să ajungă până la rădăcini, ceea ce înseamnă cel puțin 10 litri pe metru pătrat. Udați dimineața devreme sau seara, când solul nu este încă cald și uscat.

Păstrați îngrășămintele convenționale până la toamnă, iar vara este mai bine să folosiți iarba tăiată pentru mulci. Împrăștiați-l peste gazon pentru a crea o acoperire care va ajuta la reținerea umidității și va proteja împotriva soarelui. Cu toate acestea, nu exagerați cu mulcirea pentru a nu sufoca gazonul cu un strat gros.

Pe vreme foarte caldă, udați timp de câteva minute în timpul zilei. De asemenea, iarba și solul au nevoie să se răcească. Dacă vă îngrijorează factura de apă ulterioară sau o fântână goală, folosiți stropitoarea pentru a uda sistemul de udare. apa de ploaie pentru udare sau faceți irigare prin picurare, ceea ce economisește apă, timp și muncă.

Vodní rozprašovač kropící trávník

Nu uitați să irigați suficient.

 

Îngrijirea gazonului în toamnă

În timp ce paturile beneficiază de un strat de frunze, gazonul nu. Acesta creează un mediu prea umed dedesubt, în care mucegaiul sau anumite boli fungice se dezvoltă rapid. Așadar, odată cu începutul toamnei, pregătiți-vă grebla sau suflatorul, rotiți și îndepărtați regulat frunzele căzute. De preferință o dată pe săptămână.

Întreținerea gazonului în toamnă include cosirea

Atâta timp cât iarba crește, trebuie cosită. Toamna crește mai încet, așa că tunderea este mai puțin frecventă, cel mult o dată la o săptămână sau două. Cât de înaltă trebuie să las iarba toamna? Reglați lama mașinii de tuns iarba astfel încât să rămână la cel puțin 4 cm înălțime; creșterile mai mici sunt mai susceptibile să înghețe. Nu lăsați iarba tăiată să zacă pe jos, deoarece mulcirea nu mai este de dorit în această perioadă.

Și când a fost ultima dată când ai tuns gazonul? Iarba încetează să mai crească atunci când temperaturile scad la 7 °C. Așadar, ultima cosire înainte de iarnă are loc de obicei la sfârșitul lunii octombrie, iar într-o toamnă caldă, la mijlocul lunii noiembrie.

Ar trebui să-mi aerisesc și să-mi fertilizez gazonul ca parte a întreținerii de toamnă?

Da și da. În timpul sezonului de vară, solul de sub gazon devine mai dens, astfel încât rădăcinile nu primesc suficient aer. Pentru suprafețe mai mici, nu este nevoie să scoateți imediat mașina de tuns iarba verticală; o simplă furcă va funcționa la fel de bine. Împingeți-le la o adâncime de 15 cm, tot la intervale de aproximativ 15 cm, și dați-le întotdeauna o mișcare ușoară.

Fertilizați cu un alt tip de îngrășământ toamna, deoarece gazonul nu are nevoie de stimulare acum, ci pentru a se pregăti pentru iarnă. Îngrășămintele speciale cu un conținut mai mare de potasiu cresc semnificativ rezistența la bolile fungice. În cazul în care gazonul dvs. este umbrit cu umiditate crescută și, astfel, are opredispusă la dezvoltarea ciupercilor, puteți utiliza și fungicide. Aplicați toate produsele între septembrie și noiembrie.

Când bifez întreținerea gazonului ca fiind făcută înainte de iarnă?

Dacă este o toamnă mai caldă, în îngrijirea gazonului de toamnă puteți include și repararea zonelor arse sau deteriorate cu gazon nou .Dacă ați aerat deja, ați fertilizat și iarba a încetat să mai crească, ați terminat.

Muž shrabující spadané listí z trávníku

Un strat de frunze căzute nu este benefic pentru gazon

 

Îngrijirea gazonului în timpul iernii

Iarna este o perioadă de repaus. De îndată ce apare primul îngheț, dați gazonului dumneavoastră o pauză, chiar dacă ați omis să faceți unele lucrări de întreținere de toamnă. Între timp, puteți studia cum să construiți un iaz de grădină sau când și cum să tăiați pomii fructiferi. Acestea vă pot fi de folos la primăvară.

Evitați cele mai frecvente greșeli de îngrijire a gazonului

Dacă credeți cu adevărat că iarba este mai verde în spatele gardului, este posibil să faceți una dintre următoarele greșeli:

 • irigarea necorespunzătoare,
 • scurtarea excesivă,
 • lipsa de verticalizare,
 • deficiențe nutritive,
 • nerespectarea procedurilor pentru fiecare sezon.

Puteți afla cum să evitați aceste greșeli în paragrafele anterioare și găsiți în magazinul nostru online lucrurile de care aveți nevoie pentru îngrijirea corectă a gazonului pe tot parcursul anului.

creat05.06.2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul